Hoe vindt je de beste fietsverzekering?

Je wilt gericht naar een fietsverzekering zoeken en de verschillende mogelijkheden vergelijken. Je zit hier goed.

Je denkt natuurlijk eerst aan de premie. Wat gaat me dat kosten. Natuurlijk is dat ook erg belangrijk. Bedenk wel dat een hoge premie niet betekent dat je de beste verzekering hebt uitgezocht. Een polis met een lage premie kan in jou geval wel de beste keus zijn.

Wat is dan een goede fietsverzekering. Dat is een verzekering die is afgestemd op jou wensen en jou situatie en jou fiets. Want, wat heb je voor fiets. Elke fiets is te verzekeren. Of je nu een racefiets hebt of een hybride. Een mountainbike; een citybike; een ATB of een gewone dames- of herenfiets. Wat zijn in jou situatie de belangrijkste risico’s waarvoor je een verzekering wilt afsluiten.

Bestaat de beste of goedkoopste fietsverzekering? Dat is helemaal afhankelijk van de zaken waar jij voor kiest. Elke situatie is weer anders. Je woonplaats is ook een factor die veel invloed  heeft op de verzekering die je zult kiezen. Die heeft ook grote invloed op de premie die je uiteindelijk zult moeten betalen.

Welke soorten fietsen kun je verzekeren.

Elke fiets is te verzekeren. Of je nu een racefiets hebt of een hybride. Een mountainbike; een citybike; een ATB of een gewone dames- of herenfiets. Wat zijn in jou situatie de belangrijkste risico’s waarvoor je een verzekering wilt afsluiten.

Is mijn tweedehands fiets ook te verzekeren:

Bij enkele verzekeraars is dit wel mogelijk. In die gevallen wordt het verzekerd bedrag bepaalt door de aanschafprijs. Je kunt dit aantonen met de aankoopnota. Vaak is de looptijd in dat geval maximaal drie jaar.
Soms is het mogelijk om een fiets voor nieuwwaarde te verzekeren als die niet ouder is dan zes maanden. Je moet dan wel de nieuwwaarde van je fiets opgeven en niet uitgaan van de prijs waar je hem voor hebt gekocht.

Wat is de looptijd van de verzekering?

De meeste verzekeraars bieden een looptijd aan van drie jaar. Daarna is het vaak mogelijk om de polis te verlengen met twee of soms ook met drie jaar. Je nieuwe fiets kun je dus voor maximaal zes jaar verzekeren. Je tweedehands fiets kun je meestal voor maximaal drie jaar verzekeren.

Voor welke rampen is mijn fiets eigenlijk verzekerd:

Meestal is je fiets verzekerd voor schade veroorzaakt door een ongeval en voor diefstal. Als je fiets wordt gestolen en teruggevonden is die vaak beschadigd. Ook deze schade valt onder de dekking. Normale slijtage aan je fiets is niet meeverzekerd.

Soms valt verlies of beschadiging door brand of blikseminslag ook onder de dekking. Als je een ongeval veroorzaakt is de schade aan jou fiets wel meeverzekerd. De schade die je anderen toebrengt is niet verzekerd. Deze kosten vallen dan weer onder je Wettelijke Aansprakelijkheid polis.

Zijn accessoires ook meeverzekerd?

De accessoires die op je fiets gemonteerd zijn vallen ook onder de dekking, mits je de kosten daarvan hebt meegeteld bij het bepalen van de aanschafprijs van je fiets. Je zult dan ook wat hoger uitkomen met de premie.

About Author